26 Mayıs 2010 Çarşamba

Erkek Çocuk Yeleğinin Yapılışı



Renk No: 096 Lot:105650


Bu yeleğin sayılarını soran arkadaşlarım için nasıl yaptığımı yazıyorum. Yelek 2-3 yaş çocuk için uygun ölçülerde oldu. Ben Bravo antibakteriyel iple 5 no şişle ördüm, yalnız benim elim sıkıdır siz kendinize göre şiş numarasını ayarlayabilirsiniz.

Arka:
74 ilmekle başladım, 10 sıra 2 ters-2düz lastik ördüm. Lastikten sonra örneğe geçtim.
Lastik bitiminden sonra 22 cm olunca kol kesimini yaptım. Kol kesimi için her ön sırada,  iki kenardanda önce 3, sonra 2, sonra 1 ilmek kestim. Başlangıçtan itibaren 36 cm olunca arka yaka kesimini yaptım. Omuzlar için 16'şar ilmek ayırıp ortadaki ilmekleri kestim ver her iki omuzu ayrı ayrı örüp tamamladım.

Omuz kesimi için; Omuz kesiminde ilmekleri tek seferde örüp kesmiyorum. yaka tarafına gelecek kısmın daha yüksek olması için şöyle yapıyorum; Kol kenarına gelen kısımda 5 ilmek kalana dek ör, o ilmekleri örmeden geri dön başa kadar ör, Tekrar 5 ilmek kalana dek ör örmeden geri dön, kalan 6 ilmeği ör. En son bütün ilmekleri şişte beklet. (Döne döne ördüğümüz için kol kısmı alçak, yaka kısmı yüksek oluyor)

Burda bir bilgi daha vereyim. Ben omuzlar için ayırdığım ilmekleri kapatmadan şişte bekletiyorum. En son hepsi bitince ön ve arka omuzu birleştirerek 3.bir şiş yardımı ile örerek kesiyorum. Böylece omuzlarda dikiş gerekmiyor daha düzgün duruyor omuzlar. Yalnız bu işlemi yaparken ön ve arka parçanın ön kısımlarının içte kalmasına dikkat edin. (Aşağıdaki resimdeki teknik)



Önler:
36 ilmekle başladım, 10 sıra lastik ördüm.
Lastik bitiminden 22 cm. sonra kol kesimini yaptım. (3,2,1)
Kol kesimi başlangıcından 8 cm sonra yaka kesimini yaptım.
Yaka kesimi için; diğer kenardan  her ön sırada 5-3-2-2-1-1 ilmek kestim.
Omuzlarda kalan 16 ilmeğide arkada uyguladığım şekilde örerek tamamladım.

Omuzları birleştirdikten sonra kol kenarlarından ilmek çıkararak 8 sıra lastik ördüm.
Sonra önlerin yan kenarlarından ilmek çıkararak düğme bantları için 8 sıra lastik ördüm. Sağ tarafa eşit aralıklarla 6 tane düğme iliği açtım.
En sonda yaka etrafından ilmek çıkararak yaka lastiğini ördüm.


Örnek Şeması




Kolay gelsin.

4 yorum:

gülşah dedi ki...

ellerine sağlık kutsev ablacım.eymen eve gelince anne gicem gicem bunu dedi ve o sıcakta ben zorla çıkarasıya kadar üzerinde kaldı.güzel mi dedim.cücel diyor..çok teşekkür ederiz..görüşmek üzere.selamlar..

burcu dedi ki...

şemadan yapamadım açıklamasını yazabilirseniz sevinirim.

SEVKUT dedi ki...

Burcu hanım şemadaki dıkey çizgiler düz örgü, yatay çizgilerde ters örülecek.
1.sıra: 4 düz , 5 ters , 1 düz, 1 ters, 2 düz

Adsız dedi ki...

daha ayrıntılı açıklarsanız sevinirimmm