14 Ekim 2010 Perşembe

Fırın Sütlaç



Merhaba arkadaşlar... Havalar serinlemeye başlayınca bizim evde tatlı ihtiyacı fazlalaştı. Her akşam yemekten sonra illaki bir tatlı arayışı oluyor. En çokda sütlü tatlıları seviyoruz, hem hafif hem daha az kalorili. Bu sütlaç tarifimi denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Yiyen herkesin çok beğendiği bir tarif. Bolulu Hasan Usta'nın sütlacı kadar (hatta bizimkilere göre dahada güzel) nefis oluyor tadı.
Ama sütü illaki açık olunca güzel oluyor. Sitemize gelen sütçüden alıyorum sütünü. Kutu sütlerle aynı sonucu vermiyor malesef.

Malzeme:

2,5 kg süt
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı şeker

1 yumurta
1 tatlı kaşığı nişasta

Yapılışı:
Sütü genişce bir tencereye alıp içerisine 1 bardak pirinci yıkayıp ekliyorum. Kısık ateşte pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyorum. Pirinçleri iyice piştikten sonra şekerini ilave edip 5-10 dk. daha kaynatıyorum. Ama hep kısık ateşte. Ben pirinçler çok ağıza gelmesin diye çok az blendır tutuyorum. Böyle yapınca hem daha özlü oluyor hemde pirinçler diri diri gelmiyor ağıza. Diğer tarafta 1 yumurtayı, nişastayı yarım bardak sütle iyice çırpıyorum. Sıcak sütlaçtan biraz sosa alıp ılıştırıyorum ve sonra tencereye ilave ediyorum. Birkaç taşım daha kaynatıp ocağı kapatıyorum.
Sütlacı kaselere boşalttıktan sonra fırın tepsisine dizip, kaselerin yarısına gelecek kadar tepsiye su koyuyorum.
Fırının sadece üstten ızgarasını açıp üzerlerini kızarttırıyorum.
Afiyet olsun.
  • En önemli püf noktası sütün açık inek sütü olması ve pirinçlerin sütle birlikte pişmesi. Kesinlikle suyla pişirmeyin pirinci.  
  • Şekeri az gelirse isteğe göre ilave edebilirsiniz.

3 yorum:

tülin dedi ki...

OFF..Kutsev,çok güzel görünüyor.

yurdagül dedi ki...

ellerine sağlık canım afiyet şifa olsun inşlh yumurta koyulmadan yapılabilirmi? acaba bana koktuğu için yiyemiyorum.tarifini demenk istiyorum.

SEVKUT dedi ki...

Yurdagül; yumurtasız hiç yapmadım o yğzden üstü iyi kızarırmı bilemiyorum ama yumurtayı iyice çırparsan kesinlikle kokmuyor canım.