16 Ocak 2010 Cumartesi

Kapşonlu Atkının Açıklamaları (Hooded Scarf)


İp: Alize Lanagold Klasik
Renk no:62-74690
Şiş: 5 no
(toplam 5 yumak)


ATKININ YAPILIŞI:

Şişe 62 ilmek atarak başladım, 2 sıra haraşo ördükten sonra örneği kurdum.
Örneğin kuruluşu şöyle:
6 haraşo-2 ters-3 düz-2 ters-10 düz(tekli saç örgüsü için)-2 ters-12 düz(fıstıklı kaydırma için)-2 ters- 15 düz(ikili saçörgüsü için)-2 ters-6 haraşo

Tekli saç örgüsünü 10 sırada bir burdum.

İkili Saç Örgüsünü şöyle yaptım; 6 sıra düz ördüm ilk 10 ilmeği 5-5 sola burdum, kalan 5 ilmeği düz ördüm, yine 6 sıra düz ördüm, bu kez ilk 5 ilmeği düz örüp sıradaki 10 ilmeği 5-5 sağa burdum.(Hep böyle devam edicek)


Fıstıklı Kaydırma:
1.sıra: ilk 8 ilmeği düz örüyorsun, (kaydırmalar 4 ilmek ile yapılıyor), kalan 4 ilmeği şişten çıkarıyorum, önce 1.imeği arkadan sol şişe geçiriyorum sonra kalan 3 ilmeğide sol şişe geçiriyorum ve 4 ilmeğide düz örüyorum. Böylece sağa doğru kaymış oluyor.
  3.sıra: ilk 7 ilmeği ör, 4 ilmekte kaydırma yap, 1 düz ör
  5.sıra: ilk 6   ''       ''       ''              ''           ''   2 düz ör
  7.sıra: ilk 5   ''       ''       ''              ''           ''   3    ''  ''
  9.sıra: ilk 4   ''       ''       ''              ''           ''   4    ''  ''
11.sıra: ilk 3   ''       ''       ''              ''           ''   5    ''  ''
13.sıra: ilk 2   ''       ''       ''              ''           ''   6    ''   ''
15.sıra: ilk 1   ''       ''       ''              ''           ''   7    ''   ''
17.sıra: 4 ilmekte kaydırma yap 4 ilmek düz ör, 1 ilmekten fıstık yap, 3 düz
(Bu sıra orta merkez oluyor)
şimdide sola doğru kaydırmaya başlıycaz. Aynı işlemleri bu kez 4 ilmek üzerinden sola doğru kaydırma yapıp, yine merkeze gelince fıstık yapıyoruz. Sola kaydırmada şöyle, 4 ilmeği şişten çıkarıyorum, ilk 3 ilmeği sol şişe geçiriyorum, arkada kalan 1 ilmeğide sol şişe geçirip 4 düz örüyorum.

Fıstık Yapılışı:
1 ilmeğin içinden 1,ters,1düz,1ters,1düz örerek 4 ilmek çıkarıyoruz ve sadece bu 4 ilmeği 3 sıra düz örüp 4.sırada 4 ilmeği birden kesip yine 1 ilmek bırakıyoruz ve sıraya devam ediyoruz.

65 cm. olana dek bu şekilde ördüm.

 


Kapşon arttırmalarını şöyle yaptım;
2'li saç örgüsü yaptığım kenardan yaptım arttırmalarını. Kenardaki 6 haraşodan sonraki 2 tersin  yanından başladım arttırmalara. Arttırmaları ilmeklerin arasından örerek gizli artırma yaptım. Bu şekilde her ön sırada 2'şer ilmek arttırdım. Toplam 82 ilmek olana dek artacak. Bu arada örneğide sayılar arttıkça ona göre ayarladım. 2'li saçörgüsün yanına fıstıklı kaydırma-2ters-4düz-2 ters-6 haraşo gelicek şekilde örneği devam ettirdim. Yakın çekimdende anlayabilirsiniz sanırım.
İlk arttırma başladığımız yerden sonra 28-30 cm. olana dek örüp ilmekleri kesmeden şişte beklettim.

Diğer parçayıda aynı şekilde ama simetrik olarak ördüm. Yani örneği tam tersten kuracaksınız.
Bu şekilde her iki parçayıda bitirince ilmekleri kesmeden 2 parçayıda 3.bir şiş yardımıyla örerek kestim ve birleştirdim.. Bu şekilde olunca dikişsiz oluyor ve çok düzgün duruyor.

 

En son bitince yumuşatıcılı suyla yıkayıp duruladım ve bir süzgeçe koyup iyice suyunu süzdürdüm. Suyu süzüldükten sonra bir havluya rulo şeklinde sardım ve o şekilde birkaç saat beklettim. Ondan sonrada düz bir zemine havlunun üzerine gerdirerek düzgünce yerleştirdim ve kenarlarından iğneledim ve bu şekilde kurumaya bıraktım. Ve kuruyunca sonuç mükemmel oldu.

 


En sonda ponponlarını ve püsküllerini monte ettim.
Bu arada Altınörgü'den Fatma arkadaşımın hediyesi olan ponpon makinamında işimi çok kolaylaştırdığını söylemeden geçemiycem. Ponponlar hem daha çabuk oluyor hemde çok düzgün ve sağlam oluyor. Tekrar teşekkürler Fatmacım.





 Buda modelin orijinaliydi. Ne dersiniz orjinaline uygun olmuş değilmi?
Eldivenlerin yapılışınıda ayrıca anlatıcam.

6 yorum:

DenDen dedi ki...

Ne desem boş. Mağazada gördüğümden bile güzel. Zaten el emeğinin yerini ne tutabilir ki. Ellerinize sağlık

makhina dedi ki...

canım orjinalinden kat kat güzel oldu ellerine sağlık,sevgiler

Adsız dedi ki...

Yapılışını anlattığın için çok teşekkürler arkadaşım,kızım çok beğenmişti,adres değişikliği yaptım,yeni sayfama bekliyorum ;)http://sibelleherseydenbiraz.blogspot.com/

Nur dedi ki...

harika olmuş ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

merhabalar ben atkıyı yapıyorumda 65 cm çrdüm şimdi arttırmaya başlıcam fakat her sıradamı artırıcam yoksa sadece düz örgü sırasına geldiğim zaman iki tersi örmeden mi arttırıcam bilgi verirsen cok memnun olurum.

SEVKUT dedi ki...

Merhabalar kolay gelsin. Arttırmalarını her düz ön sırada yaptım. 2 ters sabit kalıyor onun yanından gizli arttırma yapılıyor.